вторник, 30 юни 2009 г.

Росен Тончев печели "Grand Prix Sunny Beach"

Този уикенд туристите в курорта Слънчев бряг се насладиха на завладяващо състезание по Супермото. Мощният рев на мотори събуди почиващите във ваканционния комплекс в 9 час сутринта и те започнаха да прииждат към специално изграденото трасе.
Надпреварата за престижната купа „Grand Prix Sunny Beach" по Супермото за пръв път в България се провежда в градска среда. Организатори на мотонадпреварата са „Несебър мото" и Българската федерация по мотоциклетизъм, а мероприятието бе една от изненадите на „Слънчев бряг" АД по случай 50 годишния юбилей на курорта.
Изградената писта е дълга около 1100 м и обикаля центъра на южночерноморския курорт. Старт-финалът е разположен между хотелите „Поморие" и „Европа". 30% от трасето бе превърнато в „sky section", предназначена за зрелищни скокове - един от елементите, който прави супермото изключително атрактивна дисциплина. За обезопасяването на пистата са използвани над 1 км твърди заграждения, 800 специално изработени чувала с бали слама и над 2 000 предпазни гуми.
Състезанията по супермото се провеждат с мотоциклети, близки до кросовите, но с гладки гуми и са сред най-интересните надпревари по мотоциклетизъм. Пилотите карат на асфалтирани трасета, като част от пистата е off-road. Провеждат се в няколко класа - SM Junior - за малчуганите, които карат с 65 и 85 кубикови мотори, S1 - за мотоциклети до 450 cc и S open - за всички останали кубатури.
За първото по рода си Grand prix Sunny Beach по Супермото се състезаваха 50 мотоциклетиста.
Невероятен хъс и желание за победа имаше при най-малките състезатели, които спориха за купата в клас SM Junior. При 65 сс мотори шампион стана Харли Горов от Ямбол, а негови подгласници - Веселин Иванов и Веселин Матеев.
В клас "SM Junior" титлата на Слънчев бряг завоюва Георги Гочев, подгластници са Цонко Пеев от Бяла Слатина и Станимир Илиев от Габрово.
В клас S1 - за мотоциклети с кубатура до 450 сс, първо място спечели двукратният носител на европейската купа Александър Георгиев с КТМ. Победителят от третият кръг на Европейската купа по супермото Ангел Караньотов пък зае второ място. Третото място в клас S1 този път бе за Тодор Тотев.
В най-конкурентния клас в супермото състезанията, а именно S open, титлата на Grand Prix Sunny Beach грабна състезателят на домакините от Несебър мото Росен Тончев с КТМ. Калин Кулев с новия си 660 сс ТМ зае второ място в класирането. Трети е Александър Ленев"Хонда" от JRC Моторспорт- София.
Първото място обаче бе за Николай Кушев от "Макея мотор спорт", а второто за Никола Русев.
Специално изработените месингови купи за победителите бяха връчени от Мария Стратиева - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД, от председателя на СНЦ "Несебър мото" Атанс Терзиев и Богдан Николов, председател на Българска федерация по мотоциклетизъм.
Най-малкият състезател в Grand Prix Sunny Beach бе едва на 6 години, но загатна, че трябва да се обърне специално внимание на младите български таланти, защото именно в тях е надеждата за успешно развитие на мотоциклетния спорт в страната.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Публикуване на коментар

МОТОСВЯТ © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute